Людям з порушеннями зору
    A+ A-

    90 років від дня народження святкує Емма Андієвська, відома як українська художниця, поетеса та письменниця. Виставки Андієвської проходили в США, Канаді, Франції, Німеччині, Австралії, Бразилії, Ізраїлі, Україні та Швейцарії. Працює вона в стилях сюрреалізму та герметизму; не отримувала спеціальної художньої освіти, малює переважно акриловими фарбами. Специфічним художнім прийомом Андієвської є повторне накладання фарби на полотна — до двадцяти п’яти разів. Таким чином вона створює стереоскопічний ефект рухомих фарб, помітний, коли дивитися на картини під різними кутами зору.

    Загалом є художницею понад десять тисяч картин; з роботами Андієвської різних періодів її творчості було випущено десять каталогів. Своє малювання вона описує як певний спосіб медитації та наголошує на великій ролі підсвідомості у власній творчості.

    Її бачення світу вражає певною первинністю, відвертістю, прагненням художниці не приховувати нічого. Ця зворушлива відкритість доводить індивідуальність мислення Андієвської. Площинність її робіт приваблює і змушує придивлятися до них ретельно, шукати певних знаків. У її творчості усе має значення: у цьому світі немає мертвих або живих істот, а є форми з відтінками сучасного життя.

    Картини Андієвською індивідуальні до такої міри, що має значення не як вони створені, а ким. Зрозуміло, що духовний світ художника неможливо побачити повністю, але принаймні є змога зазирнути у найвіддаленіші куточки внутрішнього пейзажу Андієвської.

    Інформаційно-бібліографічний відділ бібліотеки Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини пропонує до перегляду рекомендаційний список літератури на тему: «90 років від дня народження Емми Андієвської».

    Переглянути

     

    УДПУ Бібліотека © 2024

    Контакти
    Вулиця Садова, 2
    Телефон – 8(04744) 4-07-83
    E-mail – [email protected]

    Main Menu