Людям з порушеннями зору
    A+ A-

    Кожна епоха народжує митців, які потрапляють в історію духовного та  культурного життя нації, втілюючи у своїй творчості найістотніші риси народу, їхнє мистецтво неначе вбирає в себе творчу енергію. Саме таким був один із найвидатніших постатей українського культурного життя 20-х – початку 30-х років Лесь Степанович Курбас – великий та геніальний режисер-реформатор, талановитий актор, театральний педагог, критик, публіцист, перекладач. Він був своєрідним мислителем, філософом-естетом, його мистецькі та філософські роздуми поєднувались як із трагізмом його долі так і з долею української культури XX століття.

    Свою акторську  діяльність Лесь Курбас розпочав в театрі Миколи Садовського, але сталось так, що він приніс свій акторський талант у жертву режисерському. Вся енергія його була спрямована на організацію студії молодих акторів, яка згодом переросла в «Молодий театр».

    Влітку 1920 року Лесь Курбас з трупою найкращих акторів організував турне по містах Київщини. Театральний сезон 1920–1921рр. його театр під назвою «Кийдрамте» (Київський драматичний театр) провів в Умані.

    За час перебування в Умані Лесь Курбас організував театральну студію, яка згодом переросла в Уманський драматичний театр, про діяльність якого писала в своїх спогадах громадська діячка, журналіст Надія Суровцова. Серед студійців були і майбутні письменники М. Бажан та Є. Кротевич.

    Важка доля у сталінських таборах не оминула і Леся Курбаса. У 1937 році був засуджений до страти та був розстріляний в урочищі Сандармох.

    Пропонуємо вашій увазі рекомендаційний список літератури з нагоди  130-ї річниці від дня народження Леся Курбаса.

    clip image002

    Переглянути

    УДПУ Бібліотека © 2024

    Контакти
    Вулиця Садова, 2
    Телефон – 8(04744) 4-07-83
    E-mail – [email protected]

    Main Menu