Надрукувати
Перегляди: 4211

Щороку, в останню суботу травня, працівники видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження відзначають своє професійне свято. Уперше в незалежній Україні цей день відсвяткували в 1999 році, після видання Указу Президента. Тим самим держава оцінила величезний внесок видавничо-поліграфічної галузі у розвиток українського суспільства і культури, науки і освіти. Перші книги для України друкували ще в 1491 році в краківській друкарні Швайпольта  Фіоля. А на Русі першодрукарем був Іван Федоров, який і вважається засновником українського книгодрукування. Місцем стрімкого розвитку книгодрукування в Україні були Волинь, Львів і Київ. У сучасній державі друкарні існують майже в кожному місті.

Український реєстр видавців становить близько 4132 суб`єктів видавничої справи. Рекордним роком для працівників цієї сфери став 2008, коли загальне число випущених книг склало 12 444 екземпляри. Друковане слово є одним із визначальних факторів формування національної свідомості українців. В усі часи поліграфічна справа була запорукою розвитку освіти, науки, культури та інших сфер суспільного життя країни.

Від часів київського князя Ярослава Мудрого і до сучасної електронної доби книга залишається для людства визначним здобутком цивілізації, важливим джерелом знань, ефективним стимулом інтелектуального розвитку, синонімом високорозвиненої культури. Одним з місць книгодрукування в Україні була Печерська Лавра, яка як друкарня працювала три століття.

Інформаційно-бібліографічний відділ бібліотеки УДПУ імені Павла Тичини запрошує до перегляду рекомендаційного списку літератури на тему: «День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження в Україні».

Переглянути

ab507

powered by social2s